Τόσα πολλά πράγματα αλλάζουν για μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι ο εγκέφαλός της. Νέα έρευνα δείχνει ότι ο “εγκέφαλος της μαμάς” θα μπορούσε να είναι “ένα πραγματικό πράγμα”, αναφέρει η Washington Post, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά αντίθετη με την “αντίληψη της λαϊκής κουλτούρας” ότι οι νεαρές μητέρες γίνονται “γνωστικά θολές και αφηρημένες”. Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές που συμβαίνουν, γιατί συμβαίνουν και τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;
Ο εγκέφαλος υφίσταται μια “σαρωτική αναδιοργάνωση” όταν μια γυναίκα περιμένει μωρό, αναφέρει ο Guardian, και λίγες περιοχές μένουν ανεπηρέαστες από τη διαδικασία. Οι τακτικές μαγνητικές τομογραφίες από πριν από τη σύλληψη έως και δύο χρόνια μετά τον τοκετό αποκάλυψαν “εκτεταμένη αναδιοργάνωση” στον εγκέφαλο της μητέρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, “ιδίως εκείνες που εμπλέκονται στην κοινωνική και συναισθηματική επεξεργασία”, έγιναν μικρότερες, πιθανώς “υφίστανται μια διαδικασία τελειοποίησης κατά την προετοιμασία για τη γονεϊκότητα”, ανέφεραν οι New York Times.
Οι άνθρωποι μπορεί να “φρίττουν” όταν ακούνε ότι “ο όγκος της φαιάς ουσίας μειώνεται κατά την εγκυμοσύνη”, δήλωσε η καθηγήτρια Emily Jacobs, ερευνήτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα. Αλλά αυτή η αλλαγή “πιθανότατα αντανακλά τη λεπτή ρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων, όχι σε αντίθεση με τη λέπτυνση του φλοιού που συμβαίνει κατά την εφηβεία”. Η Jacobs παρομοίασε αυτή τη διαδικασία με το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, τον “Δαβίδ”. “Ξεκινάς με αυτό το κομμάτι μάρμαρο και το κόβεις – αυτό το κλάδεμα μπορεί να αποκαλύψει την υποβόσκουσα ομορφιά”, είπε.
Ενώ η φαιά ουσία μειώνεται, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στη λευκή ουσία, τις νευρικές ίνες που συνδέουν τους νευρώνες και βοηθούν τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν. Όλη αυτή η αναδιαμόρφωση, ή νευροπλαστικότητα, έλαβε χώρα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, με τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν που παρατηρήθηκε σε οκτώ μη έγκυες γυναίκες, οι οποίες επίσης σάρωσαν τον εγκέφαλό τους κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό “πιθανότατα επιτρέπει την εμφάνιση ορισμένων μητρικών συμπεριφορών”, αναφέρει το New Scientist.
Ήδη έχει παρατηρηθεί στα τρωκτικά, όπου η αύξηση των στεροειδών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης “πυροδοτεί εγκεφαλικές αλλαγές” που “ενισχύουν την ευαισθησία της μητέρας στις μυρωδιές και τους ήχους των νεογνών της”. Μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να συμβαίνει στους ανθρώπους, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Μια ομάδα διαπίστωσε ότι η κλίμακα της αλλαγής του όγκου της φαιάς ουσίας αντιστοιχεί με την έκταση της γονικής προσκόλλησης. “Στήριγμα της ανθρώπινης ύπαρξης” Η εγκυμοσύνη είναι “στυλοβάτης της ανθρώπινης ύπαρξης”, αναφέρει η Washington Post, αλλά ο μητρικός εγκέφαλος έχει “υπομελετηθεί και υποτιμηθεί” μέχρι τώρα. Αρκετοί ειδικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο – η Gina Rippon, από το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι πρόκειται για μια “πραγματικά ηρωική” μελέτη.
Ορισμένες από τις εξελίξεις στον εγκέφαλο εξακολουθούσαν να υπάρχουν δύο χρόνια μετά τον τοκετό, “υποδηλώνοντας κυτταρικές αλλαγές στο όργανο”, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μόνιμες. Ως εκ τούτου, δήλωσε η δρ Elizabeth Chrastil, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, η μελέτη “ανοίγει πραγματικά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά” και “πραγματικά μόλις αρχίζουμε να ξύνουμε την επιφάνεια”.
Νέες μελέτες σημαίνουν ότι το βαθύτερο ξύσιμο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μια καλύτερη κατανόηση της “αναδιαμόρφωσης” του εγκεφάλου θα μπορούσε να εξηγήσει αρκετές συμπεριφορές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, αναφέρει το New Scientist, καθώς και να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από ψυχικές παθήσεις. Μια νέα σειρά σαρώσεων συλλέγεται τώρα από άλλες εγκύους για να διερευνηθούν οι κίνδυνοι της μεταγεννητικής κατάθλιψης και η σχέση μεταξύ προεκλαμψίας και άνοιας. Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να κατανοήσουν γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες και τις ενδείξεις σκλήρυνσης κατά πλάκας.