2022/07/28 at 12:07 ΜΜ 28/07/2022 newsroom«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν εργαλείο αναδιανομής χρημάτων σε λίγα και ισχυρά συμφέροντα» δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “Voria.gr”. Και συνεχίζει: ««Η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτηθούν οι ισχυροί -και πολύ ισχυροί- επιχειρηματικοί όμιλοι ενώ οι μικρομεσαίες και οι καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιοριστούν στα μόλις 500 εκατ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει έμφαση στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης και ανανέωσης του εγχώριου παραγωγικού ιστού με έμφαση στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας και όχι στην διαιώνιση ενός μοντέλου εισαγωγών που υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία» αντιπαραβάλλει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ανάγκη αλλαγής του δανειοδοτικού μοντέλου με εξασφάλιση της πρόσβασης και την εγγύηση θετικών όρων για τις μικρές, μεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις». «Ο στόχος είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού παραδείγματος της χώρας και όχι η ανακύκλωση του παλιού» υπογραμμίζει.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα έκανε όλα λάθος: υποτίμησε την ακρίβεια, ανέχθηκε την κερδοσκοπία και τώρα καταφεύγει σε ανεπαρκή επιδόματα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά ναρκοθετούν και τα δημόσια οικονομικά» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κατανοούν την ανάγκη για επαναφορά των δημόσιων πολιτικών – με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατικοποίηση ενεργειακών κολοσσών όπως η EDF στην Γαλλία και η Uniper στη Γερμανία- μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε καταστροφικές και παρωχημένες νεοφιλελεύθερες δοξασίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς».
«Ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ πιθανό να σφραγιστεί από την είσοδο της χώρας σε νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας» υπογραμμίζει. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής με την άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας με αποφασιστική κρατική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα» δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Έχουμε δυνατότητες. Αλλά για την απελευθέρωσή τους, είναι αναγκαία μία νέα κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και βούληση για ριζοσπαστικές τομές».