Ν. Ελευθερόγλου: Από αλλού το φοβόταν και από αλλού την έπαθε η κυβέρνηση
Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινούσε αυτός ο μήνας, άλλα φοβόταν η κυβέρνηση. Το μεγάλο της άγχος ήταν οι φωτιές. Φωτιές που πέρυσι είχαν αναδείξει τα προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης και είχαν αφήσει στο πέρασμά τους, μια Εύβοια με..ολόμαυρη ράχη και το Μαξίμου με πολιτικό κόστος. Εν τέλει όλο περιέργως και απλώς το καταγράφω αυτός ο Αύγουστος, δεν ήταν καταστροφικός από το θέμα των πυρκαγιών. Δεν είδαμε τη χώρα κα καίγεται από άκρον εις άκρον, τουλάχιστον για την ώρα. Τελικά η ζημιά δεν ήρθε από εκεί που την φοβόταν η κυβέρνηση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπήκαν…φωτιές από άλλα ζητήματα. Και κυρίως από το θέμα των υποκλοπών. Μπορεί βέβαια οι πρώτες δημοσκοπήσεις να μην κατέγραψαν πολιτική κατάρρευση, όπως φανταζόταν η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κατέκαψαν στην κυριολεξία τα όποια σχέδια ή σενάρια έκτακτης ανάγκης επεξεργαζόταν η κυβέρνηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, των όσων προκάλεσε η υπόθεση με τη …νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η ΕΥΠ.
Το δεύτερο αφορά την ίδια την Νέα Δημοκρατία και το εσωτερικό της, που οι όποιες επιπτώσεις μπορεί να περιορίστηκαν από πλευράς ηθικού και ηθικής, αλλά οι πραγματικές επιπτώσεις θα φανούν στην πορεία.
Το τρίτο πολιτικό συμπέρασμα, είναι το ότι εάν η αυτοδυναμία στις εκλογές, ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος για τη Νέα Δημοκρατία, πλέον είναι ο μοναδικός στόχος, εκτός εάν τελικά αποφασίσει να βρει συνεταίρο στα δεξιά της και όχι στα κεντροαριστερά της.
Το βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν είναι ίδιο για τον κ. Μητσοτάκη, αυτόν τον Σεπτέμβριο. Ο τέταρτος χρόνος της κυβέρνησης στην εξουσία, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι πολίτες μπορεί να μην εμπιστεύονται ακόμη την Αντιπολίτευση, αλλά από εδώ και πέρα ο δρόμος της κυβέρνησης θα είναι πιο μοναχικός. Κάθε βήμα της θα είναι πάνω σε ένα ναρκοπέδιο οξύτητας και αντιπαράθεσης, που δεν θα είναι ούτε πολιτισμένη, ούτε με επιχειρήματα. Το σκηνικό εντός και εκτός της χώρας, θα είναι δύσκολο, καθώς αγριεύει το σκηνικό στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επτά μήνες έκλεισε ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ. Αντίθετα μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά. Δυστυχώς η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, μετρά πληγές και απώλειες καθώς από αλλού φοβόταν την κρίση και από αλλού της ήρθε…
Νίκος Ελευθερόγλου